OPEN CALL för konstnärliga ledare till Skolmusik 2027

augusti 27, 2024
Featured image for “OPEN CALL för konstnärliga ledare till Skolmusik 2027”

Vill du vara med och sätta din egen prägel på ett unikt finlandssvenskt evenemang?

DUNK – De Ungas Musikförbund i Svenskfinland håller i september en open call för att hitta en konstnärlig ledare som vill ta sig an uppdraget att utforma den konstnärliga helheten kring nästa Skolmusikfestival som ordnas i Raseborg i april 2027.

Vad vi söker

Planeringen av Skolmusik 2027 som ordnas i Raseborg står för dörren. Ge oss ett spännande förslag på hur du eller ditt team som konstnärlig ledare skulle bygga upp en festivalhelhet enligt följande ramar:

  • 3 dagars festival i Raseborg där stadens utrymmen och möjligheter används på bästa sätt
  • ca 4000 – 5000 deltagande skolelever i åldrarna 9 – 19 år, samt medföljande vuxna
  • Följande programpunkter ska ingå i ditt förslag:
    • Mosaikkonserter 
    • Workshops
    • Gästkonserter
    • Open stage-konserter
    • Festkonserten
    • En flaggparad eller motsvarande samlande programpunkt i staden
    • Något spännande nytt inslag
  • Hitta på ett tema för festivalen som genomsyrar programmet åtminstone till följande delar:
    • Repertoar till festkonserten
    • Utformning av evenemanget som helhet: värdegrund, influenser, etc.
    • Workshops
    • Gästkonserter eller andra inslag
    • Temat får gärna ha en koppling till värdorten Raseborg

Praktikaliteter

  • Budget för festivalen och arvode eller ersättning för arbetet diskuteras med de mest spännande förslagen
  • Arbetets omfattning och utformning diskuteras med den eller de som väljs att utföra uppdraget
  • Förslaget utvecklas i samråd med DUNK och Raseborgs stad till en färdig festivalhelhet
  • DUNK förbinder sig inte att nödvändigtvis anlita någon till uppdraget om inte ett passande förslag hittas

Tidtabell

  • Deadline för open call är söndag 22 september
  • Förslaget ska lämnas in i valfritt format till verksamhetsledare Hilde Talus Losvik per mejl hilde@dunk.fi, senast till deadline
  • Diskussioner med intressanta kandidater förs i oktober, och arbetet inleds i november 2024 och fortgår fram till festivalen i april 2027

Frågor

Vid frågor gällande utlysningen eller Skolmusik som evenemang, vänligen kontakta DUNKs verksamhetsledare Hilde Talus Losvik: 0400455605, hilde@dunk.fi.

Vid frågor gällande Raseborgs stad som värdort för Skolmusik 2027, vänligen kontakta kultur- och fritidschef Peter Roos: +358 19 289 2007, peter.roos@raseborg.fi.

Vad är Skolmusik?

Skolmusik är en musikfestival för grundskoleelever och studerande på andra stadiet. Festivalen ordnas ca vart tredje år på ambulerande ort i Svenskfinland. Skolmusik-konceptet skapades under 1980-talet när lokala Skolmusikkonserter ordnades runtom i Svenskfinland på initiativ av några skolor från samma region som samlades till en gemensam stor konsert. DUNK tog initiativet till den första riksomfattande Skolmusikfestivalen som arrangerades i Åbo år 1990. Följande värdorter blev Jakobstad 1993, Mariehamn 1997, Helsingfors 2000 och Vasa-Korsholm 2003. År 2007 återvände Skolmusik till Åbo, då för första gången med festkonserten som en stor arenakonsert. Därefter har Skolmusik ordnats på Åland 2010, i Esbo 2013 och i Korsholm och Vasa 2017. Skolmusik 2021 ordnades digitalt med Jakobstad som värdort till följd av coronaviruspandemin. Den senaste Skolmusikfestivalen ordnades i Tammerfors i april 2024. Genom åren har närmare 40 000 barn och unga deltagit i Skolmusikfestivalerna och ännu fler har berörts av evenemanget genom användning av repertoar och arrangemang i undervisningen, eller genom att ha deltagit som publik.  

I centrum för hela Skolmusiksatsningen ligger alltid en strävan efter att erbjuda deltagaren en konstnärligt högklassig upplevelse och ett klanderfritt praktiskt arrangemang. 

Skolmusik har, utöver sin funktion som ett positivt och engagerande evenemang för barn och unga, även en viktig roll för det finlandssvenska kulturarvet. Under Skolmusiks historia har det skapats otaliga nya finlandssvenska musikaliska verk, i tillägg till de ännu flera nya arrangemang av redan befintliga låtar som skapats enkom för Skolmusikrepertoarerna. Repertoaren för Skolmusik 2024 inkluderade 10 nyskrivna och nyarrangerade verk, samt ett Skolmusikmedley, skapat av både etablerade låtskrivare och nya kompositörer med koppling till Svenskfinland. Du kan kolla in årets Skolmusikrepertoar här

Genom att beställa ny musik och nya arrangemang bidrar Skolmusik till att stärka den finlandssvenska musikskatten, anlita och uppmuntra finlandssvenska låtskrivare, kompositörer och arrangörer, och arbeta för det finlandssvenska kulturarvet på kontinuerlig basis. Projektet arbetar aktivt med att stärka den finlandssvenska konsten och kulturen, både genom att skapa musik men även i en större kontext genom att skapa ett evenemang som visar upp det svenska i Finland. Evenemanget når huvudsakligen finlandssvenska barn och unga, men i och med inkluderande teman och gränsöverskridande samarbeten bidrar projektet till att även personer utanför de finlandssvenska kretsarna får upp ögonen för evenemanget och i förlängningen för den finlandssvenska kulturen. Genom Skolmusik skapar vi ett forum där barn och unga från alla Svenskfinlands hörn får mötas och komma samman. Detta är särskilt viktigt för grupper från de så kallade språköarna som inte är vana att höra svenska utanför hemmets och skolans väggar. Vi vill visa upp den unika finlandssvenska kulturen, dess traditioner och den sammanhållning och gemenskap som finlandssvenskan för med sig. Detta sträcker sig inte heller bara till finlandssvenskar, utan vi inkluderar även aktivt finskspråkiga och barn och unga med annan bakgrund för att öka även deras förståelse för finlandssvenskan och dess kultur. På detta sätt når vi även samma effekt åt andra hållet; barn och unga från enspråkigt svenska orter får möjlighet att nätverka och lära känna finskspråkiga.

En Skolmusikfestival består av följande helheter: 

Mosaikkonserter kallas de gemensamma konserter där deltagande grupper från skolor eller hobbygrupper uppträder med valfri repertoar på olika spelplatser runtom i staden. Vi ber grupperna att på förhand skicka in ett smakprov på vad de kommer att framföra för att kunna skapa mindre konserthelheter. Vi förbereder backline och teknik på de olika spelplatserna enligt gruppernas behov och bjuder in publik. Deltagande grupper som inte uppträder kan ta del av andra gruppers konserter.

Open stage-konserterna är mer spontana konserter där de som vill kan framföra valfritt program. Open stage-konserterna kan med fördel ordnas på scener i centrum av värdstaden så att även stadens invånare får ta del av festivalstämningen och musiken.

Gästkonserter ordnas för att erbjuda program för deltagande grupper och allmänheten. Under gästkonserter uppträder körer, band och andra grupper som evenemanget har bokat att uppträda under festivalen för att även erbjuda deltagarna möjligheten att ta del av professionella uppträdanden och konserter.

Skolmusikfestivalen kulminerar i den stora festkonsterten som samlar samtliga deltagare till en stor arenakonsert där den gemensamma Skolmusikrepertoaren framförs med orkester, konferencier och koreografi. Målet med festkonserten är att skapa en professionell konsert där varje deltagare medverkar som artist. Festkonserten spelas in av Yle och sänds på Arenan efter evenemanget.

Under festivalen ordnas workshoppar för både elever och lärare. Utbudet består av både kreativa och fysiska workshoppar där deltagarna får prova på något nytt eller utveckla tidigare kunskaper. Workshopparna utformas enligt behov och tidtabeller och vi strävar efter att alla grupper som vill ska kunna delta i åtminstone en workshop under sitt deltagande på Skolmusik. Vi arrangerar även workshops för lärare och pedagoger med syftet att inspirera och ge nya verktyg för undervisningen.

I tillägg till detta har olika övriga programpunkter kunnat ordnas beroende på värdort och tema.

Varje Skolmusikfestival har ett tema. Temat fungerar som en röd tråd genom såväl repertoaren till festkonserten som evenemangets övriga program, och även som ett starkt värdeord i planeringen och genomförandet. Genom att ha ett tema vill vi öppna upp för diskussion i de deltagande grupperna och även skapa ämnesöverskridande möjligheter att förbereda eleverna inför Skolmusik. Detta genom att både arbeta med den nyskrivna repertoaren på ett ämnesöverskridande sätt, och genom att väcka inspiration och nya idéer för hur man kan jobba med tematik inom olika ämnen. 

Tidigare teman för Skolmusikfestivaler:

Tammerfors 2024 – Kulturmöten
Jakobstad 2021 – Hav och miljö
Vasa/Korsholm 2017 – Finland 100 år
Esbo 2013 – Schlager
Åland 2010 – Sagor och fantasy

Mer info om Skolmusik kan du få via dessa länkar:

www.skolmusik.fi
https://arenan.yle.fi/1-68539305
https://arenan.yle.fi/1-50761337
https://arenan.yle.fi/1-4131147

Senaste inläggen

Archives

Categories

Senaste inläggen